„Profi” macska-gazdiként az ember azt gondolhatja, mindent tud a kedvencéről, amit csak lehet.
Mégis van 10 dolog, amit a kis kedvenc nem árult el magáról – nem gondolatolvasó gazdik számára.

1. A házimacska akár 50 km/órás sebességgel is tud futni! A nagyon gyors futás kapcsán általában vadmacskák, gazellák és agarak jutnak az eszünkbe, de ezek szerint a házi cicánk is elég gyors.

2. Egy alomban minden kiscica születhet más apától.

3. A macskák mozgása azért olyan kecses, mert lábujjhegyen járnak. A balettben van egy ún. „pas de chat” lépés, ami macskalépést jelent.

4. A macska azért fér át a legszűkebb helyeken is, mert a kulcscsontja nem a csontvázához, hanem csak az izomzatához rögzül. Bár úgy tűnhet, gumiból vannak a csontjai, valójában még az emberénél is több csont alkotja vázukat.

5. A cicánk csak akkor reagál a macskamentára, ha hordozza magában az ezért felelős gént. Kiscicáknál, ha van is ilyen génjük, az csak később derül ki.

6. A macska külső fülkagylóját 32 izom mozgatja, és így füleit 10-szer gyorsabban tudja forgatni, mint egy kutyus. Gyakorlatilag 180 fokban képes elfordítani a fülét.

7. A macskáknak illatmirigyek találhatók a pofijukon, amikor hozzád dörgölőzik, megjelöl, mint sajátját.

8. A macskák állkapcsukat kizárólag fel és le tudják mozgatni, nem úgy mint a kutyusok, vagy az ember.

9. A macskák bajuszszálai rendkívül érzékenyek, nem csak helymeghatározásra használják a sötétben, hanem a macska hangulatáról is megbízható állapotjelentést adnak. A felső két sor bajuszkái az alsó két sorétól teljesen függetlenül mozoghatnak.

10. A hús macskánk egészséges étrendjének elengedhetetlen eleme. Ha a gazdi vegán, macskája halálát okozza azzal, ha kedvence étrendjéből is kizárja a húst.

**Forrás: A díjnyertes írónő, Darlene Arden legújabb „The Complete Cat’s Meow” című könyve // http://www.darlenearden.com/curtitles.htm