ELINDULT AZ ELSŐ KUTYABARÁT TELEPÜLÉS PROGRAM!

 

Az országos programunk első állomása Nagybárkány település amely Nógrád megyében található.

A gyönyörű dombok közt fekvő településen 675-en laknak és a közel pontos információk szerint összesen 70-80 kutya él a falucskában.

A település is azzal az általános problémával küzd, hogy mi legyen a sorsa a megszületett, de természetesen senkinek sem kellő keverék kutyakölykökkel, mit lehetne tenni az évente minimum egyszer tüzelő szökős szukákkal, a kerítést lebontó kanokkal.

Az állatvédelmi jogszabályoknak nem épp megfelelő módon vagy kirakták a kölyköket a falu határába vagy gyorsan eltették őket láb alól mielőtt bonyodalmakat okozhatnának.

Nagybárkány új polgármestere, Dombovári Edina azonban megálljt parancsolt az állatkínzásnak és a tömeges kiskutya dömpingnek. Az Amina Állatvédelmi Központ Alapítvánnyal összefogva kidolgozták az alapítvány Kutyabarát Település Programjának helyi megvalósíthatósági feltételeit.

E program keretében az alapítvány vállalja a település összes (megközelítőleg 30) szuka kutyájának az ivartalanítását. 

Az ivartalanítással hosszú távra szólóan oldódnak meg a kölyökkutyákkal, a szökésekkel, az állatkínzásokkal kapcsolatos problémák.

Hosszas előkészület és körültekintő szervezés után végül 2012. április 16-án egy nyilvános rendezvény keretében meghirdetésre került a program.

 

A nyitó rendezvénynek a helyi általános iskola adott otthont ahol nagy szeretettel vártak bennünket diákok, tanárok, kutyatulajdonosok és érdeklődők egyaránt.

 

A rendezvényt Dombovári Edina, Nagybárkány polgármestere nyitotta meg.

Mindenki számára kellemes meglepetésként szolgált a résztvevők létszáma. Az előadást sokan ülőhely hiányában állva hallgatták végig. A kevesebb, mint 600 lakosú településről, melynek lakosságát több mint 70%-ban romák alkotják, megközelítőleg 70-en voltak kíváncsiak mind az állatvédelmi előadásunkra, mind az ivartalanítási programunkra.

 

Állatvédelemmel kapcsolatos előadásainkat figyelmesen és érdeklődve hallgatták végig gyerekek, felnőttek egyaránt, melynek során felhívtuk a figyelmet a helyes állattartásra, az ivartalanítás fontosságára és az állatkínzás elkerülésére.

Az előadássorozat végére a rendezvény díszvendége is megérkezett, Bebe, a Back to Black együttes énekese és frontembere, akivel a polgármester egy rövid interjút is készített kutyatartásról, állatvédelemről.

Előadássorozatunkat kvízjátékkal zártuk, melyben az egész közönség aktívan részt vett és kérdéseinkre sok okos választ kaptunk. Ezzel a nyereményjátékkal kaptunk visszaigazolást arról, hogy figyelték az előadásokat és megjegyezték az elhangzottakat.

A nyereményeket Bebe adta át, külön örömet szerezve ezzel a helyesen válaszolóknak.

Az ivartalanítási program nyitó rendezvényének sikerére mind a település vezetősége, mind az alapítvány jelenlévő 4 tagja nagyon büszke volt. Sikerünket egy közös fotózással majd kellemes hangulatú ebéddel ünnepeltük meg.

[nggallery id=1]

 

Reméljük, hogy ivartalanítási programunk Nagybárkány település kutyabarát jövőjét alapozza meg és azon felül, hogy segítségre szolgál a rövid- és hosszú távú kutya-túlszaporulati problémák megoldásában, a jövő generációjának egy állatbarátabb szemléletet nyújt melynek köszönhetően a jövő gazdái és kutyái boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet élhetnek együtt.

 

Köszönjük a támogatást e nemes cél eléréséhez!

Amina Állatvédelmi Központ Alapítvány és Nagybárkány település