Kutyások figyelem!

Budapest több területén nagyon sok kutya esett áldozatául az egyre szaporodóbb és mutálódóbb vírusoknak, leginkább a parvonak és a szopornyicának.

Ezek tünetei: étvágytalanság, levertség, hányás, véres hasmenés. Ilyen, vagy ehhez hasonló tünetek esetén forduljatok azonnal állatorvoshoz! Minden nap késlekedés akár kedvencünk életébe is kerülhet. Érdemes felhívnunk az állatorvos figyelmét hogy vizsgálatnál és a kiválasztott kezelésnél gondoljon mindkét vírusra, a parvora és a szopornyicára is.

Sajnos a védőoltások nem minden esetben nyújtanak védelmet, így különösen a még fiatal kutyák körében van a legtöbb áldozat. A felnőtt, de legyengült szervezet is kevésbé ellenálló.

 Mit tehetünk a vírusokkal szemben? Első a megelőzés!

– Az elkövetkező 1-2 hónapban kerüljük a kutyafuttatókat, a zsúfoltabb parkokat.

– Kutyánkat ne engedjük összeszaglászni másik kutyával, sem sétánál, sem állatorvosi rendelőben, mert a beteg kutya orrnedve fertőző lehet.

– Ne engedjétek, hogy szimatolja másik kutya bélsarát és sajátunk után is különös gondossággal szedjük össze az ürüléket.

– Mossuk meg a lábát minden séta után.

– Immunizáljuk kedvencünket: adjunk neki rendszeresen vitaminokat, étrend kiegészítőt, béres cseppet, ezüst kolloidot.

Figyelem: a vírusok akár 3-14 napig is lappanghatnak a szervezetben mielőtt látványossá válik a tünet, így lehet, a gazdi nem is tudja, a kutyája beteg. Az első apró jelek észrevétele (úgy mint az orrfolyás és a szem csipásodása, a kutya fáradékonyabb és válogatósabb) életmentő lehet!

 Vigyázzatok rájuk: a saját és más kutyusára is!

Mona beteg