Alapítványunk által 2012-ben kezdeményezett Kutyabarát Falu Program az 1.500 fő alatti települések állatvédelmi programja.

Azért a kis településeket választottuk, mert azt tapasztaltuk, hogy kis méretük, általános elszigeteltségük és a nagyobb fokú szegénység miatt ide nem koncentrálódik kellő figyelem az állatvédelem területéről. Ellenben ezen települések rengeteg felesleges szaporulattal árasztják el gyakorlatilag folyamatosan a közeli gyepmesteri telepeket vagy más települések határait amikor gyorsan szabadulandó a nem kívánt egyedektől, kidobják az állatot.

Ráadásul az elmaradottabb régiók településeiben igen elterjedt megoldási eszköz a nem akart szaporulat állatvédelmi jogszabályba ütköző eltüntetése, mint például a vízbefojtás, nyakkitekerés, élve eltemetés, élve dögkútba dobás.

Kutatásaink szerint e települések nemcsak hogy nem rendelkeznek saját állatorvossal, de általában 20-50 km-es körzetben van a legközelebbi klinika ahol az állatot méltó eszközzel eutanáziában részesíthetnék.

Mivel e települések lakosságánál nem alakult ki egy bizonyos fokú, elvárható állattartási kultúra, így ezeken a helyeken az állatkínzásos esetek is sokkal gyakoriabbak, mint a nagyobb városokban.

Így e Program keretében alapítványunk nemcsak a felesleges szaporulat keretek közé terelését tűzte ki célul, hanem a lakosság tájékoztatását és nevelését is egy humánusabb állattartásra, hogy felhívjuk a figyelmet az állatkínzásra és ezáltal visszaszoríthassuk azt.

Az ivartalanítás keretében így rászorultsági alapon kívánunk segíteni a kutyatulajdonosokon, hozzásegítve a gazdákat hogy kedvezményesen illetve ingyenesen ivartalaníttathassák házi kedvenceiket, ezáltal csökkentve a felesleges szaporulatot.

Programunk egy kuponrendszerre épül, melynek során két féle támogatás igényelhető:

100%-os támogatás szuka kutyákra:

ezt a kupont azok vehetik igénybe, akik nyugdíjtámogatásban vagy munkanélküli segélyben részesülnek illetve az önkormányzat jegyzője kérésére külön elbírálás alapján bárki, aki súlyosan rászorul és az e körbe tartozóknak olyan szuka kutyájuk van mely állat még nem került ivartalanításra.

50%-os támogatás szuka kutyákra:

azoknak szól, akik nem esnek a rászorultsági körbe viszont ivarérett szuka kutyájuk van. Számukra a költségek felét az Alapítvány vállalja magára és téríti meg a szerződött állatorvos felé.

Az állatok ivartalanításának orvosi költségeit magán-adományokból és az 1%-os bevételből fedezzük.

 

Nem hivatalos információk alapján egy 1.500 fő alatti településen körülbelül 80 db szuka kutya állománnyal számolhatunk. Ha azt vessük alapul, hogy átlagosan egy kutya ivartalanítása 10.000 Ft-ba kerül (például a fele állomány teljesen, a másik fele részlegesen támogatott) akkor egy település szuka állományának műtéti költsége 800.000 Ft!

Ehhez még hozzáadódik a szállítási költség (adott esetben 20-50 km-re), az antibiotikumok, a varratszedésig tartó megfigyelés alatti elhelyezés és táplálás.

Nem beszélve az önkéntes munkáról, ami pénzben nem kerül kifizetésre, és amit alapítványunk tagjai és segítői munkájuk mellett ingyenesen biztosítanak, szabadidejüket áldozva fel e nemes cél érdekében.

Amennyiben Ön 1.500 fő alatti önkormányzatot képvisel, kérem figyelje honlapunkat a következő pályázathoz, hogy településének kutya állománya szabályozott és biztonságos keretek között maradhasson!

 

Amennyiben Ön egyetért programunkkal és támogatni szeretné azt, a Tegyünk együtt menüpontban felsoroltuk, mi mindenben tudna segítségünkre lenni.

 

Az Aktuális helyszín és a Galéria menük alatt folyamatos információval, fotóval szolgálunk programunk fejleményéről, a már műtött kutyusokról és időnként bővebb beszámolókat is közzéteszünk, hogy jobban figyelemmel kísérhessék munkánkat.

Köszönjük, hogy egyetért kezdeményezésünkkel és támogat bennünket!