Kedvencünk, a macska körülbelül 10 000 évvel ezelőtt szegődött az ember társaságába, de csupán 4000 éve háziasították. Számos fajtája és színváltozata létezik, a hagyományos macskafélék mint a cirmos, egyszínű, foltos, hosszú szőrű cicák mellett, már akár csupasz vagy farok nélküli társat is választhatunk magunknak. Több mint száz hivatalosan elismert és bejegyzett macskafajta él a Földön, és ezeknek több, mint hétszáz alfaja létezik, mind-mind sajátos külső adottságokkal és egyedülálló temperamentummal felvértezve.  Magyarországon egy 2006-os felmérés szerint több mint 3 millió példány él.

Tudtad?

Te tudtad?!

Katt ide!

 • 20-40szer vesznek levegőt percenként
 • normális testhőmérsékletük 38-39 fok
 • normális pulzusuk 140-240, átlagban 195 per perc
 • ki nem állhatják a citrus illatot
 • egy mosakodás közben annyi folyadékot vesztenek, mint egy vizelés során
 • két akkordot használak, és több mint 100 féle hang kiadására képesek VIDEO!
 • a macskák a dízelmotorok hangjának frekvencián dorombolnak
 • legutóbbi kutatások kimutatták, hogy a macskák kékben és zöldben látnak, de továbbra is vita zajlik a tudósok közt, hogy látják-e a piros színt  
 • a látóterük 200 fok és nem látnak az orruk alá
 • az emberekkel ellentétben a mcskáknak nem kell pislogniuk, hogy a szemüket nedvesen tartsák
 • a hófehér és kék szemű macskáknál rendkívül gyakran elfőfordul a siketség
 • White_Cat_Blue_Eyes_by_Shammycetol
  Katt ide!
 • rövidtávon képesek elérni az akár 50 km/h-s sebességet is
 • csontjainak majdnem 10% a farkában található
 • ki nem állhatják a citrus illatot
 • az emberi ételek egy része mérgező a macskákra nézve, ilyen például a csokoládé, amelyben a kakaó fő alkaloidja, a teobromin okozhat mérgezést
 • körülbelül az életük 30%-át töltik tisztálkodással
 • a legtöbb macska irtózik a vízbe való belemerüléstől, kivételt leginkább a török van fajta képez, amely kimondottan kedveli a vizet, valamint az abesszin  és a bengáli is jó víztűrő képességgel rendelkezik VIDEÓ!
 • napi alvásigényük körülbelül 12-16 óra, átlagosan 13-14 órát alszanak, némelyikük azonban akár napi 20 órát is képes alvással eltölteni
sleep
Katt ide!
 • magasabb hőmérsékleten érzik jól magukat, mint az emberek, akik számára a 44,5 °C-nál nagyobb bőrfelszíni hőmérséklet már nehezen elviselhető, míg a macskák akkor kezdik kellemetlenül érezni magukat, ha a bőrük 52 °C-ra melegszik
 • rendkívül intelligensek, és a feltételezésekkel ellentétben bizonyos szinten taníthatóak  VIDEÓ!
 • a macskák orra éppolyan egyedi mintázatú, akár a mi ujjlenyomatunk
 • egy nőstény macska élete során akár 100 kiscicának is életet adhat, egy texasi macska 18 életéve alatt 420 cicát szült

Számos hírességről tudni, hogy macskabarát volt. Közéjük tartozik például XII. Piusz pápa, VI. Pál pápa, Richelieu bíboros, Winston Churchill, Ernest Hemingway, Bohumil Hrabal, Freddie Mercury, II. Miklós, Ottlik Géza és Weöres Sándor is.

Egyes ismert személyek pedig megvetették vagy egyenesen gyűlölték ezeket az állatokat, mint például Nagy Sándor, Julius Caesar, Dzsingisz kán, Bonaparte Napóleon, Hitler vagy Sztálin.

Vajon mit akar mondani a cicám?

Macska-időszámítás

Emberi számításban hány éves a macskád?

Emberi számításban hány éves a macskád?

A lakásban tartott macskák általában 14-20 évig élnek, noha a Guinness Rekordok Könyve szerint a legöregebb ismert macska egy 34 éves nőstény macska volt, “Ma” , aki 1957 november 5-én Angliában szenderedett végső álomba. A hazai macskák közül a regisztrált legidősebb 21 esztendőt élt meg. Egyes nem hivatalos beszámolók 37 és 43 éves kort megért példányokról is említést tesznek.

A macskák és az emberek életkorának összehasonlításához általában egy évet 7 macskaévnek feleltetnek meg. Mivel azonban a macskák 2 éves koruk után lassabban fejlődnek az embernél, a skálát módosították, egy emberi évet 4 macskaévnek számítva. Egy 7 éves példány középkorúnak számít, egy 10 év feletti pedig már idősnek.

Macskaságok

Hogy csinálja, hogy mindig talpra esik

A macskák talpra esnek, de azért kíváncsiságból ne kísértsd a sorsot!

A macskák talpra esnek, de azért kíváncsiságból ne kísértsd a sorsot!

Amikor a macska – többnyire kényszerből – röppályára áll, a fej helyzetének váratlan megváltozására elmozdul az egyensúlyszervben lévő folyadék, és azonnal olyan jelzéseket küld az agynak, amelyek révén a fej mindig merőleges lesz a földre. Ez a kulcsmozzanat, mert a többi testrész ehhez igazodik. Méghozzá villámgyorsan, mivel a macskának nincs merev kulcscsontja, a mellső lábait gyorsan beforgatja, a hajlékony gerinc rögtön követi, és már fel is veszi az ideális repülési alakot. És ez nem vicc.

Nézd meg részletesen: katt ide.

Lassított videóhoz katt a képre!

Hogy dorombol a macska?

A dorombolás a macskafélék, különösképpen macskák, és leginkább a házi-, vagy fogságban élő macskák jellegzetes tulajdonsága, berregő-vibráló, 25 és 150 Hz közé eső frekvenciájú hangjelzés, mely általában az állat elégedettségét jelzi.

A macskák általában akkor dorombolnak, ha boldogok, elégedettek, de sokszor ellenkező esetben is, a dorombolás nyugtató hatása miatt. A nőstény macska dorombol szüléskor, és később dorombolva beszélget kicsinyeivel. Beszélgethetnének nyávogva is, ám a kicsi nem tud nyávogni, és szopni is egyszerre, míg dorombolni és szopni annál inkább. A fiatal példányok születésüktől fogva tudnak dorombolni, valószínűleg azért alakult ki ez a képességük, mert jelentősen elősegíti az életben maradásukat. Sok haldokló macska is dorombol, így megnyugtatva gazdáját.

Pontos elmélet nincsen, csak sejtéseik vannak a dorombolás keletkezését illetően. A legvalószínűbb, és általánosságban elfogadott elmélet, hogy a hang az állat gégéjében jön létre, a hangszalagok ritmikus megfeszítésével és elernyesztésével. Az agy a hangszalagokhoz futó idegekkel üzenetet küld, amelynek hatására a szalagok másodpercenként hússzor-harmincszor is megfeszülnek, majd elernyednek. Mivel az agy ezeket az üzeneteket a be- és kilélegzés során is folyamatosan küldi, a doromboló hangot folyamatosnak érzékeljük.

Az egyik feltevés szerint a macskák öngyógyító szándékkal dorombolnak. Az állatorvosok már régóta tudják, hogy a macskák csont- és izomsérülései nagyon gyorsan gyógyulnak. Az orvosi kutatások kimutatták, hogy a dorombolás frekvencia tartománya jótékony hatással van a csontok és izmok fejlődésére, sérülés esetén pedig elősegíti a gyógyulást az állatoknál és az embereknél egyaránt. Az ortopéd szakorvosok alkalmazzák is ezt a tudást a gyakorlatban. Persze nem macskával praktizálnak, hanem a megfelelő hangfrekvenciát előállító technikai berendezéssel.

Hogyan kóstolja a macska az illatot?

A Jacobson-szerv egy kevéssé ismert sok állatban megtalálható járulékos szaglószerv, mely főként a feromonok felismerésére szolgál, amik kémiai információhordozók, egyazon faj egyedei között.  Az orrüreg alatt, egy elkülönülő csont vagy porc tokban helyezkedik el, és az orrüregbe nyílik. Érdekes dolog, hogy az orrüreg felső, hátsó részén lévő szaglósejtek csak akkor érzékelik a vegyi anyagokat (szagokat), ha a macska szaglászik is, nem csak lélegzik. Ez a szerv két zacskóból áll, és csak úgy jut beléjük illatanyag, ha a macska egy furcsa grimaszoló (tátott szájú) arckifejezést vesz fel – ez a flehmen-reakció. A reakció hatására a normális légutak elzáródnak, így a levegő a metszőfogak mögött található járatokba áramlik és így tudja megvizsgálni a kémiai anyagokat. Ha mindeközben a cicus remegteti a nyelvét, akkor elősegíti az illat mozgását és a felismerést.

Némelyik macska rajong az illatos macskamentáért. Bár általában nem eszik meg, gyakran hemperegnek rajta, tapogatják és esetenként meg is rágják (hogy a Jacobson szervük segítségével jobban meg tudják vizsgálni). A hatása aránylag rövid ideig, legfeljebb egy órán át tart, azonban néhány órával később újra felkeltheti az érdeklődésüket. Kisebb hatásfokkal más növények is kiválthatnak hasonló reakciót.

A macska történelme

EgyptCat
Számos ősi vallás szerint a macskák felemelkedett lelkek, melyek az emberek társai vagy vezetői, minden dolgok tudói, akik azért hallgatnak, hogy ne befolyásolják pártfogoltjaikat. Egyes hiedelmek szerint hatodik érzékkel rendelkeznek, képesek a lelkek, a szellemek és a gonoszság észlelésére. Egy ősi keleti legenda szerint a macska az oroszlán tüsszentéséből született, Noé bárkáján. Bár a Biblia nem ír a macskáról, a keresztény néphagyomány megemlékezik arról, hogy az újszülött Jézust a jászolban egy macska tartotta melegen. A történet egy másik változata szerint a macska pusztította el azt a mérgeskígyót, amit a sátán küldött, hogy végezzen Jézussal. A közhiedelem szerint a macskáknak kilenc életük van. A szívósságukra vonatkozó elismerés alapja az az észrevétel, hogy a macskák néha látszólag megfeledkeznek létfenntartási ösztönükről, és hogy túlélnek olyan zuhanásokat is, amelyek más állatok számára feltehetőleg végzetesek lennének. Egyes macskákkal kapcsolatos babonák a 21. században is fennmaradtak, például vannak akik úgy tartják, hogy balszerencsét hoz, ha egy fekete macska keresztezi az útjukat. Az angolszász országokban az október végi halloweent megelőzően az állatvédők rendszerint nem adnak örökbe fekete példányokat, mivel tartanak attól hogy egyes befogadók csupán a tréfák vagy hiedelmek miatt kívánnak hozzájutni ezen állatokhoz.

Az állatbarátok Olaszország-szerte első ízben 2007. november 17-én, szombaton ünnepelték a Fekete Macska Napját. A rendezvény gondolata az Olasz Állat- és Környezetvédő Társasághoz fűződik, amely ily módon szeretné eloszlatni a fekete macskákhoz fűződő számtalan babonás hiedelmet. Az állatvédők számítása szerint Itáliában évente 60 ezer fekete bundájú macskának vész nyoma évente.

 

Nézd meg "Édes Macskaélet" fotópályázatunk indulóit az alábbi linken, vagy kövesd a verseny állását a facebookon!

Nézd meg “Édes Macskaélet” fotópályázatunk indulóit az alábbi linken, vagy kövesd a verseny állását a facebookon!

Gratulálunk a Pöcöknek! 

Pöcök nyert!

Pöcök nyert!

 

Néhány hasznos tudnivaló – Magyar törvények az állatokról

Az állatok védelméről és kíméletéről 

Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény és a hozzá kapcsolódó jogszabályok módosításáról

 

Forrás
Wikipedia
Cat facts
Még több érdekesség (angolul)